Költészet napi Nyitott műhely

2015.04.17 20:07

"Virágoskert a költő szíve..."-mondta Petőfi, és mondtuk mi is, amikor az idei költészet napi rendezvényt szerveztük. A Nyitott műhely tagjainak közreműködésével április 13-án a Ladányi Mihály könyvtárban József Attila születésnapját, a költészet napját ünnepeltük.

Még csak gyülekeztünk, de már érezhető volt az izgalom a levegőben: van akit a kíváncsiság hajtott, mások pedig a pódiumra készültek. Gyerekek, szülők, fiatalok, idősek, sokan voltunk, de egy céllal érkeztünk: hogy tisztelegjünk a költészet előtt.

Az estet a Ványai Ambrus Általános Iskola gyermekkara nyitotta énekes-ritmustapsos előadásával, a kis csapat igazán színvonalas műsort adott elő, nagy sikert arattak. Köszönet illeti felkészítő tanárukat, Tóth Veronikát is.  

 

Zima Péter klarinétjával csodálatos világot tárt elénk, megérdemelte a tapsot az ifú kis művész. Farmasi Fanni magabiztos, tiszta előadása pedig teret nyitott a rendezvény főszereplőinek, a verseknek is. Mindjárt hallhattunk is egy József Attila verset Pihurik Katalin tanárnőtől, majd a Ványai Ambrus Általános Iskola kisdiákjai szavaltak verset a közönségnek. Ügyesek voltak a lányok!

A Nyitott műhelyesek sorban felolvasták kiválasztott verseiket: Tóthné Seres Etelka, Váradi Andrásné, Papp Erzsébet, és a legfiatalabb tagunk, Bak Virág, majd őket követte egy tehetséges kisfiú, Nagy Ferenc. Óriási sikert aratott az általa elmondott verses mesével. Élmény volt hallgatni.

Giriczné Gyányi Mária néhány szóval bemutatta az idei kép-vers kiállítást, és tolmácsolt néhány verset is. A képek Séllei Anikó munkái, melyek a Nyitott műhely elmúlt egy éve alatt készültek. Hozzá Giriczné Gyányi Mária válogatott verseket. Ezek közül egy saját:

Emögött

Emögött az arc mögött

valaki él,

valaki kél,

emögött valaki remél.

Emögött a szó mögött

valami más szól,

valami másról

írnak a sorok.

Emögött én is ott vagyok.

GGYM

A kiállítás másik része Papp Erzsébet, és Pappné Kulcsár Ilona közös munkájának gyümölcse. Ennek különlegessége, hogy a versek már maguk is képek, képversek. A kiállítás a Ladányi Mihály könyvtárban megtekinthető volt a rendezvény után is.

 

A Nyitott műhely is csatlakozott a Gittegylet.com által létrehozott eseményhez, mely Posztolj verset az utcára címen keringett az interneten. Ennek keretében verseket ragasztottunk a könyvtár kerítésére, hogy így népszerűsítsük a verseket Dévaványán. Az akció egyébként városszerte is működött, itt is, ott is versekre bukkantam az utcákon: oszlopokon, hirdetőtáblákon, sőt kukákon is. Aki olvasta, talán kedvet kapott ahhoz, hogy máshol is olvasson verseket.

Köszönjük minden szervezőnek, résztvevőnek, és nem utolsó sorban minden kedves megjelentnek, hogy együtt ünnepeltek velünk!

Vissza